7-daags Programma Uit het Harnas!


‘Waarmaken van een wereld vol mogelijkheden’

Authentiek leiderschap is een van de belangrijkste sleutels om een werkklimaat te creëren waarin het volle potentieel van mensen tot uiting kan komen. Authentieke leiders laten zien dat er veel meer mogelijk is als mensen uit het harnas van zelfopgelegde beperkingen durven te stappen en het beste van zichzelf gaan realiseren.
Tijdens het programma 'Uit het harnas' worden de deelnemers uitgedaagd om zich verder te bekwamen in authentiek en succesvol leiderschap van zichzelf en hoe ze dit praktisch kunnen realiseren in samenspel met anderen. Het programma is erop gericht om via ervaringsgerichte technieken en bewustwording deze authenticiteit als aanwezig potentieel te onderzoeken, herkennen, waarderen en realiseren.
Onze opleiding is gebaseerd op een unieke en integrale leiderschapsfilosofie die al meer dan 20 jaar in de praktijk is beproefd. Onze visie op leiderschap is onder meer uitgewerkt in het boek ‘Uit het harnas; vier wegen naar authentiek en verantwoord leiderschap’, een bestseller die in 2005 door het Financiële Dagblad werd uitgegeven en meer recent het boek ‘Een wereld vol mogelijkheden’.

het programma

In het programma volgen we in grote lijnen de reis van de pionier in 7 fases (zie het boek ‘Een wereld vol mogelijkheden’). We werken op alle vier dimensies van ontwikkeling (fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel).

In de eerste drie fases zijn we gericht op het scheppen van ruimte in bestaande contexten om zo contact te kunnen maken met een wereld van mogelijkheden, de authentieke kern van mensen en het veld.

In de laatste drie fases van onze reis zijn we gericht op de manifestatie van deze potentie in de praktijk. De grote uitdaging is om gelijkgestemd te zijn op wat ons in beweging laat komen (Purpose) en daarbij optimaal gebruik te maken van ieders verschillende inbreng en kwaliteiten (People). Doordat ieder individu daarin wordt gerespecteerd en aangesproken ontstaat er een veld waarin mensen echt betrokken zijn bij wat er speelt en tot stand komt in het speelveld. Er kan verantwoordelijkheid genomen worden voor de realisatie van de individuele calling die ten dienste wil staan van het grotere geheel.

Zevendaagse Reiservaring

Tijdens een zevendaagse ‘reiservaring’ op de fysieke, emotionele, mentale en spirituele dimensie van je leven ervaar en ontwikkel je persoonlijk het vermogen om:

 • ontspannen en krachtig aanwezig te zijn in uitdagende, veeleisende  situaties,
 • beter voor jezelf te zorgen en daarbij zo nodig grenzen aan te geven om zo zorgvuldig en duurzaam mogelijk met je persoonlijke bronnen en kwaliteiten om te gaan,
 • beter te luisteren naar wat je intuïtie en hart je te zeggen hebben en hiervoor te gaan staan,
 • met een open mind waar te nemen wat er op een dieper niveau aan de orde is,
 • bewuster te worden van je calling en hoe dit uw sociaal en maatschappelijk aanwezig zijn kan verdiepen en verrijken,
 • meer helderheid te krijgen over het pad van manifestatie van uw dromen en de stappen die u kunt nemen om deze te concretiseren

Opzet van de zeven dagen

Het programma bestaat uit 7 dagen waarbij per fase de volgende vragen aan de orde komen:

 • Fase 1 Hoe creëer je de basisvoorwaarden voor een veilige en uitdagende ontwikkelomgeving?
 • Fase 2 Hoe ga je om met weerstanden van de gevestigde orde en daag je mensen uit om verantwoordelijkheid te nemen voor wat er wel mogelijk is?
 • Fase 3 Hoe open je de ruimte voor nieuwe mogelijkheden in de bestaande en toekomstige werkelijkheid?
 • Fase 4 Hoe maak je diepgaand en duurzaam contact met de echte rijkdom in een organisatie?
 • Fase 5 Hoe maak je optimaal gebruik van de collectieve intelligentie in de organisatie bij de verbeelding en verwoording van wat er wel werkt?
 • Fase 6 Hoe creëer je en voed je een ‘community of practice’?
 • Fase 7 Hoe waarborg je dat mensen rustig doch beslist blijven gaan en staan voor wat er wel werkt?

Begeleiders

Hein Gubbels (1955) is senior coach voor leiderschapsontwikkeling, facilitator van besturen en managementteams, leider (op interimbasis) van complexe organisaties, auteur en medeoprichter van PAL (Pioniers in Authentiek Leiderschap).

Paulien Assink (1955) heeft jarenlange ervaring als eindeverantwoordelijk leidinggevende bij de overheid en in de internationale consultancy. Zij is medeoprichter van PAL en leider van diverse succesvolle leiderschap-programma’s, senior coach en auteur van diverse leiderschapsboeken.

Deelnemers, lokatie en kosten

Deelnemers komen uit alle hoeken van de samenleving en hebben veelal leidinggevende of bestuurlijke functies in het bedrijfsleven of in andere sectoren van de samenleving (overheid, zorg, onderwijs, wetenschap).

Het programma wordt gehouden op 4 vrijdagen en 3 zaterdagen. De bijeenkomsten vinden plaats op zaterdag 16 september, vrijdag 13 oktober, vrijdag 17 november, zaterdag 16 december, vrijdag 19 januari, zaterdag 17 februari en vrijdag 15 maart. De locatie is Nieuwland 5 te Boxtel.

De maximale groepsgrootte is 6 deelnemers. Voor meer informatie kunt u ons bereiken per mobiel of e-mail: Paulien Assink: 06-23569710 of paulien@uithetharnas.nl. Deelname zal plaatsvinden op volgorde van aanmelding.

De kosten van deelname aan dit programma zijn € 3000 (excl. BTW) voor mensen uit het onderwijs en de zorg en € 4000 (excl. BTW) voor alle andere deelnemers. De prijs is inclusief lunches en drankjes en het boek ‘Een wereld vol mogelijkheden’.